Το καλοκαίρι του 2000 ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός προεπιλογής μελετητών για την εκπόνηση των σχεδίων του Νέου Μουσείου που θα στεγάσει τα αριστουργήματα της Ακρόπολης. Τελικά, δώδεκα από τα διαγωνιζόμενα γραφεία υπέβαλαν σχέδια και προπλάσματα με βάση τις απαιτήσεις του κυρίου του έργου που συνοψίζονται στις εξής: α. πρωτοποριακή πρόταση ενσωμάτωσης της τοπικής ανασκαφής στο μουσείο, ώστε τα αρχιτεκτονικά ευρήματα να αναδειχθούν ως ένα μουσειακό έκθεμα, β. χρήση του φυσικού φωτός και δημιουργία της αίσθησης ανοιχτού περιβάλλοντος, αφού τα περισσότερα εκθέματα ήταν στημένα στην αρχαιότητα στο ύπαιθρο, γ. επιδίωξη ισόρροπης σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική του μουσείου και των αρχαίων κτηρίων στο Βράχο της Ακρόπολης, δ. ικανοποιητική ένταξη του Νέου Μουσείου στο άμεσο αλλά και στο ευρύτερο αστικό του περιβάλλον, ε. παροχή δυνατότητας στον επισκέπτη να βλέπει συγχρόνως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο και τον ίδιο τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Κορύφωση του προγράμματος ήταν η έκθεση των μετοπών, της ζωφόρου και των αετωμάτων του Παρθενώνα σε όλη τους την πληρότητα, με τα "μάρμαρα" της Ακρόπολης συνενωμένα με εκείνα που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι προτάσεις των διαγωνιζομένων κρίθηκαν το Σεπτέμβριο του 2001 από διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται αναλυτικά στα τεύχη του διαγωνισμού. Οι μελετητές δεν είχαν μπροστά τους ένα εύκολο έργο. Οι δυσκολίες ήταν μια πραγματική πρόκληση, στην οποία ωστόσο, ανταποκρίθηκαν με ποικίλες προτάσεις. Εδώ παρουσιάζονται και οι δώδεκα προκαταρκτικές μελέτες, οι οποίες περιέχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ερμηνείες, προοπτικές και δυνατότητες. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης με τη σειρά τους είχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση προτάσεων. Μετά από αναλυτική μελέτη τους και πολλή συζήτηση κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο και αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία άλλων δύο λύσεων, πρότειναν τη διάκρισή τους με ειδική μνεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΝΜΑ εκφράζει την ικανοποίησή του και πιστεύει ότι με την απονομή του πρώτου βραβείου στον Ελβετό Αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, που είναι κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη και στον Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και κάθε απλού επισκέπτη. Θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό περιβάλλον, λιτό και ευχάριστο, κατάλληλο να δεχτεί και να αναδείξει με καινοτόμες μουσειολογικές λύσεις τα κορυφαία έργα τέχνης του κλασικού πολιτισμού.
Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής
Πρόεδρος του Οργανισμού για την Ανέγερση
Του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

Θέμα Προγράμματος: Αρχαιότητες.
Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών
Δράσεις και έργα του προγράμματος - Υποέργα του προγράμματος
Επιτροπή Αξιολόγησης
Συντηρήσεις
Συντήρηση Γλυπτών Μουσείου Ακροπόλεως
Μεγάλα Προγράμματα
Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020
Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ» - Εκπαίδευση και Πολιτισμός
Το Αναστηλωτικό Έργο στην Ακρόπολη