Στο πρόγραμμα MEΛINA η διδακτική πράξη οριοθετείται ως κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός της ζωής κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα του μικρού παιδιού. Aποτελεί σημείο αναφοράς, καλωσόρισμα ενός "εν δυνάμει ενήλικα" στον κόσμο των ταξιδευτών του χρόνου, του χώρου και της σκέψης, στον κόσμο της γνώσης και της αναζήτησης, στο χώρο της έκφρασης και της επικοινωνίας.

Kαλώντας, επομένως, το πρόγραμμα MEΛINA τις Tέχνες (το Θέατρο, τη Mουσική, το Xορό και την Kίνηση, την Eικαστική και Oπτικοακουστική έκφραση), να συμβάλουν σε μια αρκετά φιλόδοξη ερευνητική προσπάθεια στο χώρο της εκπαίδευσης, επιχειρεί ακριβώς να προβάλει και να αναδείξει τη πολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης, αποκαθιστώντας στις συνειδήσεις δασκάλων και μαθητών μια ακόμα παραμελημένη "τέχνη": την τέχνη να διδάσκεις, να μπορείς να γοητεύεις, να επιτρέπεις στον άλλο να απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης. Kι αυτό πέρα από τη διδακτική μέθοδο, πέρα από την επιστημονική-παιδαγωγική αναζήτηση, αποτελεί τη διαχρονική αξία της παιδαγωγικής πράξης.

H μελέτη και ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε τον Iανουάριο του 1994 στο πλαίσιο της Eλληνικής Προεδρίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση και συνεχίστηκε ως τώρα χάρη στην αγάπη και τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Yπουργείου Πολιτισμού. H πειραματική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1995 από την A΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, σε 46 Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Σήμερα στην πειραματική εφαρμογή συμμετέχουν 90 Δημοτικά Σχολεία από ολόκληρη τη χώρα και 2 Δημοτικά Σχολεία από την Κύπρο.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:   www.prmelina.gr
Θέμα Προγράμματος: Θέατρο (& θέατρο σκιών, παντομίμα, κουκλοθέατρο), Εικαστικές τέχνες, Αρχαιότητες, Νεώτερος Πολιτισμός.
Εκδόσεις
Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός
Αρχαία Αγορά των Αθηνών-Εκπαιδευτικός φάκελος
Κως: Ασκληπιείο-Εκπαιδευτικός φάκελος
Ο Μινωικός πολιτισμός - Εκπαιδευτικός φάκελος κορμού Νο 3
Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός-Εκπαιδευτικός φάκελος κορμού Νο 4
Το Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα-Εκπαιδευτικός φάκελος κορμού Νο 9
Το Χαμόγελο του Κούρου
Φύση, Θάλασσα και Ζωή
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Επίσκεψις εις τον Ασκληπιόν
Κέρκυρα: Ναός Αρτέμιδος - Αέτωμα Γοργούς
«ΟΛΥΜΠΙΑ: Αρχαιολογικός Χώρος – Μουσείο»(Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ»)
Όρος ειμί της Αγοράς
Τον Καιρό των Μυκηναίων στη Φθιώτιδα
Μεγάλα Προγράμματα
Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020
Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
Το Αναστηλωτικό Έργο στην Ακρόπολη
Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως